Thursday, April 15, 2010

T.H.O.M.A.S.

Yeah!!! Beg thomas dah sampai.. Iman gembire sungguh.. belek2, telek2 beg tue.. sib baik Iman xmain tunggang2.. hehehe...

Iman sibu posing...
Pandangan sisi beg

Boleh dijadikan nursery beg @ utk travel dekat2..

Thursday, April 8, 2010

B.E.R.K.O.N.G.S.I.


Saya nak kongsi cerita mengenai kawan saya.. Masalahnye ialah: jeng jeng jeng... hehehe.. anak dia xmo menjulur&merangkak.. Dia tanya la pendapat saya, kenapa&mcmana nak bg bb menjulur&merangkak.. Sbb anak dia masih xboleh buat kedua2 aktiviti tu w/pun usia nak mencecah setahun.. So, soalan pertama saya pd dia.. "anak ko ada pakai walker ke??" dan jawapannya: "ha'ah, dia pakai walker.. xlaratla nak dukung, berat".. anak kawan saya nie mmg tembam,bulat.. hehe.. mak nye alahai.. kurus bebenor...

Jadi, saya ckpla.. sian baby xboleh menjulur&merangkak lg.. pergerakkan dominan, exercise otak xdpt.. :).. jd saya galakkan dia meniarapkan baby dan tolong baby tolak bdn dia.. dgn cara tapak tangan ibu tolak tapak kaki anak.. hari2 practise InsyaAllah anak boleh buat sendiri nnt.. :)

Iman masa baby mcm tu juga tp xla sampai pakai walker.. Sbb walker ni ada keburukkannya spt: kite menganggu tumbesaran baby.. kita membataskan pergerakan baby spt menjulur, merangkak, memanjat dll.. Baby xdpt rasa itu semua, sayang nyer.. :).. Iman hanya suka bila kita dukung dia.. sampaila sekarang ni asyikla nak dukung terutama kat shopping mall la.. kat rumah dia xheran nak dukung2 nie..

Saya pun rungsing gak Iman ni nak dukung jer tak nak jalan macam budak2 lain.. Jd saya duk la tanya petua org2 lama, baca buku dll.. Yang paling best sekali mama saya cakap "Ala, dukung je la Iman tu selagi dia nak kena dukung, nanti dah besar budak tu dia xnak dukung dah, kita je nnt sibuk2 tanya nak dukung tak Iman" Emm.. ada betulnya juga bila fikir2 kan.. Jadi saya buatla apa yang patut.. Dukung sekejap, minta Iman jalan sekejap..

Tapi, kalau pergi bahagian permainan, supermarket.. Mmg Iman suka.. dia akan jalan, telek2 barang sampai puas.. Kalau di supermarket dia suka bahagian biskut, susu & bhgn jual hotdog, nugget.. hahaha.. kelakar.. nnt dia panjat la ambil barang makan yg dia berkenan minta masuk dalam troli.. Ayat Iman bila dah dapat apa yg dia nak "Ummi, jom aa bayar, cepat aa bayar, Aman(sebutan Iman utk nama dia) nak balikla aa" hehehe...

So, skrg sikit demi sedikit Iman dah mula berjalan sendiri tanpa minta didukung.. Alhamdulillah.. Aktiviti di rumah pun dah macam2.. main keta, tgk disney channel, baca kamus bergambar (buku favorite Iman skrg).. Minta2 ada lg improvement day by day la.. InsyaAllah.. :)

Haikal & Iman

Wednesday, March 24, 2010

S.E.K.E.J.A.P.J.E.

Emm.. sekejap je masa berlalu BEGITU pantas.. Tup tup Iman nak 3 tahun dah.. dan seperti biasa juga la soalan2 wajib & skema bg ibu yg ada anak lebih dr 2thn "Bila nak dpt lg sorg" (dengan gelak2 nakal bertanya).. Saya pun jawapla, kenala jawap sbb kalau xjwp nnt org akan tanya balik.. InsyaAllah ada rezeki ada, agenda lain masih belum selesai.. Kalau ada cepat, cepatla.. Tp lumrah manusia tidak puas sekali bertanya, mereka pasti akan bertanya semula.. Tu yg kadang2 terasa mcm nak record je jawapan nak mainkan semula bila ada org tanya.. hehehe..

Cakap pasal Iman dah besar nie, Iman masih belum pernah ke taska or any classes (art, reading, etc) terfikir juga nak hantar, survey2.. But suami kata better ajar sendiri sbb saya pun xbekerja kan.. Time tu sangat banyak dgn anak jd menafaatkan la masa yg ada tu dgn benda yg berguna.. Cuma masalah nyer Nur Iman ni sgt suka main2 dgn ku.. kalau dgn ayah.. ayah ajar, baca sungguh tekun Iman dengar.. Takut kena marah dengan ayah la tue.. wahaha..

Jadi, skrg ni saya banyak bercerita & tunjuk gambar pada Iman sahaja.. Dalam masa yg sama Iman sgt suka tgk Disney Channel.. Boleh dikatakan semua lagu cartoon tu dia ingat.. dan disebabkan itu jugalah saya terpaksa menghafal sama lagu2 cartoon tue.. Nak tau kenapa?? hehe.. sbb Iman akan suruh saya nyanyi lagu2 tu pd waktu saya bawa kereta, mandikan Iman, baring2, makan, dan pelbagai2 lg aktiviti.. Sekarang lagu favorite SPECIAL AGENT OSO.. aduhai.. sgt2 la kelakar...

Bila kita ajuk2 tanya soalan "Iman jom kite pergi sekolah jom"... Dia boleh jawap "Ummi, kita ngantukla, nak tido..." aduhai anakku belum pernah pergi sekolah pun dah malas nak pergi yer.. Bila duduk2 fikir2 perangai anak ni, mmg la kelakar.. kdg2 masa kejadian anak kita buat kita marah. kita sgt marah pd dia tp bila duduk fiikir balik ape yg anak buat,ckp.. sgtlaa nak tergelak.. mmg kelakar.. terus lupa nakal anak tue.. (^_^)o

Tuesday, March 23, 2010

B.A.R.U.

Yuhu, nak kongsi skit.. hehe.. Hari tu order kan utk Iman beg thomas & romper superman.. Tengok gambar sgt comel.. Harap dlm bentuk realiti pun COMEL laa.. Iman mesti akan excited x ingat ntt.. hihi... ni nak kongsi gambar:


Romper superman tu saya akan jual, ada 4 size.. yg thomas ni open for pre-order sahaja.. Nnt bila brg dah sampai saya attach gambarnya... (^_^)...


Monday, March 22, 2010

B.E.R.K.U.R.U.N.

Hi hi hi.. Waduh sudah berkurun x update blog.. hehehe.. Last tulisan hari tu saya ada bgtau apa agenda yg nak saya lakukan utk new year (2010).. Antara yg telah tercapai:

1) Belikan Iman kereta mainan elektrik.. (gambar xlh upload plak).. Iman xmo naik main lg.. dia dok laa main guna remote.. haha.. sgt kelakar..

2) Sambung study.. baru nak amek MUET thn nie. Adui.. Sungguh lambat.. Umur dah 25thn baru ngada2 nak amek.. dulu masa mak paksa sambung belajar MALAS..

Iklan sat:...

Latest news about my web shop:

1) Selling ID PEREMPUAN apparels: right now we only selling very limited design, sizes bcoz we need to know what our costumer need.. Dalam erti kata lain "TEST MARKET" hehe..

2) Update baby&toddler apparels, toys.. Come visit us laa... (^_^)

Wednesday, November 11, 2009

H.A.I.

Hai2.. emm lama bebenor xupdate blog nie.. hehehe.. Penyakit M melanda.. wahaha.. Kali ni p un just update pendek2 je..

1) Skrg baru mula kelas usrah baru dgn cousin2.. Best giler sbb leh gelak2.. Kelas usrah lama best jugak tp Iman ni selalu sgt tunjuk persembahan ( dia bg ceramah lebih da..), kire ummi dia ni kena tendang dr kelas la.. wahaha..

2) Baru je jumpa BF masa kolej dulu.. hehe.. dia dah pregnant 4M, best jer dengar org ngandung tp utk di sendiri merasakan semula, rasanya belum lagi.. hehe.. still mcm penat jerla.. (boleh plak ada alasan mcm nie)..

3) Husband ku xde kat KL selama 10hari.. Aduhai bosannyer xde kawan nak ajak bebel2, jalan2, borak2, tlg abiskan makan (wahaha)...

4) Iman skrg dah banyak bebel, tonjolkan bakatnyer.. Yg paling best dia ajuk ayah dia kalau marah.. Kelakar xingat tgk.. Siap dgn kerut2 kening lg... wahahha...

5) Survey2 lokasi untuk Family Day kami semua keluarga.. Every year ada.. event yg paling dinanti2kan.. gempak habis.. cuma lokasi masih diawang2an lg disbbkan kawalan budget yg terhad.. Almaklumla nak buat masa CNY, masa tu duit banyak dah habis bg parent2 yg ada nak sekolah..

6) Still planning "what to do for next year".. Aiyo.. pening ma.. Nak mula study, kepala dah penuh lemak.. kena makan lecithin banyak nie.. Argh!!!!

7) Tengah pikir nak belikan Iman keta letrik.. Macam xberbaloi je kalau beli.. Takut xterjaga & monyet buat main2 jer.. aduhai..

Sekian..

Friday, September 11, 2009

R.E.S.D.U.N.G.


RESDUNG!! Argh!! Gatalnyer mukaku.. Tu yg ku alami sekarang nie.. Muka ni dah luka sbb digaru.. Gatal teramat sgt.. rasa mcm nak korek2 kuar gatal2 tu.. hehe.. Pastu ngadula kat husband.. husband suruh gi wat rawatan resdung kat salun tp biasala saya malas skit nak gi salun nie.. (lama sgt nak kena baring.. eheehe..).. So, saya duk pikir2 mcmana nak hilangkan sikit rasa gatal nie..

Siap beli krim gatal lg.. tp xmujarab gal.. Jd saya survey2 dlm internet.. Jumpala 1 produk resdung ni.. Mcm kat salun2 gak cara rawatan nya cuma yg best nyer saya leh wat sendiri kat rumah.. Baru puas hati.. Boleh bakar tampat yg gatal2 tu lama skit.. :).. Alhamdulillah, lepas pakai produk tu ada kurang sikit gatal2 nye.. Baru aman nak tidur.. hehehe.. Ini la dia produk yg berjaya hilangkan gatal saya...:





Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com